Minkä nuorena oppii, sen vanhana jaksaa

Robin Hendryn meriittilista on yhtä komea kuin mies itsekin: sotilassukeltaja, palomies sekä päävalmentaja. Mutta kuinka elämänsä kunnossa oleva ammattilainen varmistaa etukäteen, että hän voi hyvin myös tulevina vuosina?

”Jaksaa, jaksaa!” kaikuu kuntovalmennusyrityksen upealla pihasalilla Helsingin Töölössä. Äänessä on Robin Hendry, 33, joka tsemppaa asiakastaan saavuttamaan jälleen kerran treenitavoitteensa. Robin työskentelee sekä Helsingin pelastuslaitoksella että päävalmentajana omistamassaan Crossfit Basement -yrityksessä. Hän kohtaa siis päivittäin kaiken ikäisiä ja kuntoisia suomalaisia, nuorista kilpaurheilijoista aina liikuntarajoitteisiin ikäihmisiin.

Robin onkin erinomainen asiantuntija antamaan vinkkejä ikääntymisen tuomien vaivojen ennaltaehkäisyyn. Asia kiinnostaa Robinia myös omakohtaisesti: Palomiesten eläkeikä kun on nykyään sama kuin muillakin suomalaisilla. Kuinka siis varmistua, että nivelet kestävät nostamista ja sydän portaiden juoksemista täydessä pelastajan sotisovassa vielä kuusikymppisenä?               

- Nuorempana ajattelin, että pelkkä treeni riittää. Nyt jo kuitenkin huomaan, että pitää niin sanotusti kulkea yhä kovempaa pysyäkseen paikallaan, Robin kertoo.            

- Olen myös itsessäni huomannut, että keho vaatii palautuakseen ja uudistuakseen yhä enemmän rakennusaineita sekä lepoa, hän sanoo.

 

Levon ja liikunnan tarkka tasapaino

 

Laadukkaan unen ja palautumisen merkitys on alettu viimein ymmärtää myös kuntovalmennuspiireissä. Modernia osaamista edustava Robin on tässä asiassa tiukkana:

- Sillä, miten kuntoharjoittelee yhden tunnin, ei ole merkitystä, jos vuorokauden loput kaksikymmentäkolme tuntia elää miten sattuu. Perusta luodaan riittävällä levolla, ravitsemuksella sekä hyötyliikunnalla. Kuntoilu on sitten tuon pyramidin huippu, joka kruunaa oikeanlaiset elämäntavat hyväksi oloksi.

Moni nykyinen nelikymppinen on itseasiassa paremmassa kunnossa kuin oli kolmenkympin korvilla, sillä useilla heistä liikunta on korvannut vaikkapa baareissa juoksemiseen käytetyn ajan. Ravitsemuksen, kuntoilun ja levon tasapaino mahdollistaa ikääntymisen vaikutusten hidastamisen myös vanhemmille ihmisille. Kukapa ei haluaisi olla ikuisesti ”nelkyt jotain”.

- Korostan asiakkailleni monipuolisen ravitsemuksen merkitystä ja näytän itse esimerkkiä. Koska teen vuorotyötä, en kuitenkaan aina pysty syömään niin tasapainoisesti kuin on tarpeen. Tällöin täydennän ravitsemustani Tri Tolonen -ravintolisillä, jotka eivät korvaa monipuolista ruokavaliota tai terveellisiä elintapoja, mutta jotka koen hyödyllisiksi osana elämänrytmiäni, Robin kertoo.

Kokeile Tri Tolonen -tuotteita helposti.

 

Ikääntymistä voi jarruttaa kaiken ikäisenä

 

Pitkäaikaissairauksien ennaltaehkäisyssä keskeistä on se, minkälaiset elämäntavat ovat arjessa. Hyvä fyysinen kunto ei tarkoita vain pidempään jatkuvaa työkykyä vaan myös todennäköisesti enemmän ns. hyviä vuosia elämän loppupuolella.

- Lihasten voimaa ja kestävyyttä ylläpitävää ja lisäävää liikuntaa on hyvä tehdä kahtena päivänä viikossa esimerkiksi kuntosaliharjoitteluna, Robin sanoo.

Ikääntyneillä, jotka ovat säilyttäneet kestävyysharjoittelun elämässään, on suorituskyvyn aleneminen puolta vähäisempää kuin niillä, jotka eivät sitä ole säilyttäneet.

- Ikääntymiseen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan, eikä koskaan ole liian myöhäistä korjata kurssia. Jos arki tuntuu harmaalta, kannattaa tarkistaa ruokavaliotaan sekä sitä, kuinka usein ja millä keinoin liikkuu. Jo pelkkä päivittäinen kävely ja portaiden valitseminen hissin sijaan lisäävät nopeasti fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Robinin otteita salilla katsoessa on helppo uskoa, että hänen tulevaisuudessaan harmaan sävyjä ilmestyy lähinnä miehen partakarvoihin. ”Jaksaa, jaksaa!” onkin hyvä motto meille jokaiselle, jokaiseen päivään.   

 

Täältä tilaat Tri Tolonen -tuotteet helposti kotiisi.

Palomiehen kolme kuntovinkkiä kultaisiin vuosiin

1. Käytä jalkojasi

Jalkojen lihasvoima heikkenee ikääntyessä yleensä enemmän kuin yläraajojen, sillä käsillä tehdään arjen askareita. Valitse siis portaat hissin sijaan ja kävely tai pyöräily auton sijasta. Iän myötä myös lihasten karnosiinipitoisuus alenee.

Robinin oma ravintolisäniksi: Tri Tolonen Carnosin Forte -tableteilla varmistan karnosiinin, sinkin ja E-vitamiinin saannin.

2. Laita pumppu töihin

Kestävyyskunto pienentää merkittävästi kuolleisuusriskiä sydän- ja verisuonitauteihin 60-vuotta täyttäneillä. Kävele siis päivittäin 6 km/h vauhdilla ainakin 20 minuutin ajan.

Robinin oma ravintolisäniksi: Tri Tolonen E-EPA. Laadukas omega-3-ravintolisä täydentää ravinnosta saamieni rasvahappojen laatua ja määrää. Tuote sopii myös useimmille kala-allergikoille.

tri-tolosen-e-epa-650-mg-120-kaps-terveys-tolonen-hyvinvoinnin-tavaratalo_297_600x600.jpg

3. Älä jousta nivelhuollosta

Iän myötä nivelnesteen määrä vähenee ja sidekudoksen määrä nivelessä lisääntyy, mikä heikentää liikkuvuutta. Pidä liikelaajuuksia yllä aktiivisella liikkuvuusharjoittelulla. Vahvat lihakset nivelen ympärillä antavat tukea nivelelle.

Robinin oma ravintolisäniksi: Tri Tolonen Nivelamin Strong+ tekee hyvää nivelille ja rustoille*.

tri-tolosen-nivelamin-strong-terveys-tolonen-hyvinvoinnin-tavaratalo_358_600x600.jpg

Oletko vasta-alkaja vai kokeneempi liikkuja? Kätevät ohjeet omaan kuntoiluun löydät täältä

 

Lähteet:

terveysverkko.fi

kaypahoito.fi

midsona.fi

 

*Nivelamin Strong+ sisältämä C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista rustojen normaalia toimintaa varten. Kupari edistää sidekudosten pysymistä normaalina