Tunnetko olevasi väsynyt?

Matala rautapitoisuus voi aiheuttaa väsymystä ja uneliaisuutta, ärtyneisyyttä ja hankaloittaa keskittymistä. Alhainen rautapitoisuus on yleistä, ja arviolta yli 40% kaikista hedelmällisistä naisista saattaa tarvita ylimääräistä rautalisää. Rauta vähentää väsymystä ja uupumusta, tukee normaalia energia-aineenvaihduntaa ja ylläpitää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Rautalisää tarvitsevat monet

Naiset

Naiset saattavat menettää rautaa kuukautisten aikana. Jotkut naiset saattavat siksi joutua lisäämään rautaa ruokavalioonsa verenhukan kompensoimiseksi. Alhainen rautapitoisuus voi aiheuttaa naisille väsymystä kuukautisten alkamisesta aina vaihdevuosiin asti.

Ennen raskautta

Raskauden aikana on tärkeää, että kehossa on oikea määrä rautaa alusta alkaen. Runsaiden kuukautisten, aikaisempien raskauksien ja imetyksen, huonon ruokavalion ja vähäisen raudan saannin vuoksi joillakin naisilla saattaa olla alhainen rautapitoisuus jo raskauden alkuvaiheessa. Koska matalan rautavaraston täydentäminen voi kestää jopa kuusi kuukautta, voi olla järkevää aloittaa tarvittaessa rautalisillä jo muutama kuukausi ennen raskautta.

Raskauden aikana

Raskauden aikana naisen verimäärä kasvaa ja koska rauta on välttämätöntä verelle, kätilö tarkistaa rauta-arvot säännöllisesti. On tavallista, että raudan määrää on lisättävä rautalisillä raskauden aikana, koska keho tarvitsee rautaa niin itselleen kuin sikiölle.
Myös raskauden jälkeen sekä imetyksen ja kuukautisten aikana keho saattaa tarvita ylimääräistä rautaa. Rauta vaikuttaa osittain punasolujen ja hemoglobiinin normaaliin muodostumiseen sekä vähentää väsymystä ja uupumusta.

blutsaft-trott_kvinna.jpg

Urheilijat

Rautaa tarvitaan, jotta keho voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Kovaa harjoittelevat saattavat tarvita ylimääräistä rautaa lihasten hapettamiseen ja rakentamiseen. Huipputason urheilijat saattavat tarvita myös suurempaa rautamäärää korkean aineenvaihdunnan vuoksi.

Rauta antaa keholle energiaa, koska rauta edistää normaalia punasolujen ja hemoglobiinin muodostumista sekä normaalia hapenkuljetusta kehossa.

Rautalisät hyödyllisiä myös muille:

  • Vegaanit

  • Verenluovuttajat

  • Iäkkäät

  • Keliaakikot

  • Naiset, joilla on runsaat kuukautiset

Blutsaft_idrottare700x457.jpg

TUOTTEET