Väsyttääkö?

Matala rautapitoisuus voi aiheuttaa väsymystä, uneliaisuutta, ärtymystä ja keskittymisvaikeutta. Alhainen rautapitoisuus on yleistä, ja arviolta yli 40% kaikista hedelmällisistä naisista saattaa tarvita rautalisää. Rauta vähentää väsymystä ja uupumusta, parantaa normaalia energia-aineenvaihduntaa ja ylläpitää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Tarvetta rautalisälle?

Naiset

Naiset, jotka voivat tulla raskaaksi, voivat menettää rautaa kuukautisten aikana. Jotkut naiset saattavat siksi joutua lisäämään rautaa verenhukan kompensoimiseksi. Alhainen rautapitoisuus voi aiheuttaa naisille väsymystä kuukautisten alkamisesta aina vaihdevuosiin.

Ennen raskautta

Raskauden aikana on tärkeää, että kehossa on oikea määrä rautaa alusta alkaen. Runsaiden kuukautisten, aikaisempien raskauksien ja imetyksen, huonon ruokavalion ja vähäisen raudan saannin vuoksi joillakin naisilla saattaa olla alhainen rautapitoisuus jo raskauden alkuvaiheessa. Koska matalan rautavaraston täydentäminen voi kestää jopa kuusi kuukautta, voi olla järkevää aloittaa tarvittaessa rautalisillä jo muutama kuukausi ennen raskautta.

Raskauden aikana

Raskauden aikana naisella on kaksi kertaa enemmän verimäärää kuin muilla naisilla, ja saattaa tarvita sitten suurempaa raudan saantia kuin suositeltu naisille. Rautaa ei tarvita vain äidille vaan myös lapselle, joka rakentaa omat rautavarastonsa. Alhainen hemoglobiinitaso voi tehdä äidistä väsyneen ja energiapuutteen raskauden aikana. Lue lisää raudasta ja raskaudesta täältä.

blutsaft-trott_kvinna.jpg

Urheilijat

Rautaa tarvitaan, jotta se voi toimia korkeimmalla tasolla ja parantaa kuntoa. Ne, jotka harjoittavat kovasti, saattavat tarvita ylimääräistä rautaa hapettamaan ja rakentamaan lihaksensa. Huipputason urheilijat saattavat tarvita myös suurempaa rautamäärää korkean aineenvaihdunnan vuoksi.

Rauta antaa keholle energiaa, koska rauta edistää normaalia punasolujen ja hemoglobiinin muodostumista sekä normaalia hapenkuljetusta kehossa.

Näillä voi olla myös tarve rautalisille:

Vegaani

  • Vegaani
  • Verenluovuttaja
  • Iäkkäät
  • Keliaakikko
  • Ne, joilla on runsaat kuukautiset

Blutsaft_idrottare700x457.jpg