Skeptinen Teresa taipui kokeilemaan uutta ja taipuu nyt taas jooga-asentoihin

Televisiokokki ja perheenäiti Teresa Välimäki tietää, mitä on jatkuva hermosärky. Onneksi hän tietää, kuinka se päihitetään ja samalla löydetään elämään uusia voimavaroja.

Teresa Välimäki löysi avun kipuihinsa ja voi taas elää itsensä näköistä elämää.Teresa Välimäki löysi avun kipuihinsa ja voi taas elää itsensä näköistä elämää.

 

Teresa Välimäki, 43, eli yksinhuoltajan ja yksityisyrittäjän kiireistä arkea, vaikka jatkuvana kumppanina oli lantioon, reisiin ja nivusiin säteilevä hermokipu.

- Tarkoitukseni oli olla hyvä työkaveri, ystävä ja äiti, mutta kipu teki minusta pahantuulisen, televisiosta koko kansalle tuttu Teresa kertoo.

Kivun lähde sijaitsi selkärangassa. Pahaksi äitynyt välilevynpullistuma ei leppynyt liikkumattomuudella eikä liioin liikunnalla.

- Nostin ja kannoin koko ajan pieniä lapsiani, eikä tämä työ myöskään mahdollista jatkuvaa asentojen huomioimista. Silloin tehdään hommia, kun pitää tehdä.

Lopulta tilanne kävi niin pahaksi, että sisukkaan Teresan oli nostettava toinen jalkansakin auton kyytiin käsipelillä. Ajomatkoja oli myös pakko keskeyttää selän lepuuttamista varten.

- Hain apua osteopaateilta, fysioterapeuteilta ja jopa kalevalaiselta jäsenkorjaajalta. Vaikutus oli kuitenkin vain hetkellistä, jos edes sitä. Minusta, liikkunnallisesta ja työhaluisesta ihmisestä, oli kuin huomaamatta tullut kipukroonikko, vaikka olin nainen parhaassa iässäni.

Voimaannuttavat harrastukset joogasta kuntonyrkkeilyyn ja juoksuun olivat muuttuneet tuskaiseksi velvollisuudeksi. Ne olivatkin nyt ”kuntoutusta”, joka ei kuitenkaan tehonnut, vaan tuotti vain tuskan kyyneleitä ja pahaa mieltä.

Apu löytyi yllättävässä muodossa

Teresa oli ammattinsa ja terveyteen panostavan elämäntyylinsä vuoksi vakaasti sitä mieltä, että monipuolinen ruokavalio on hyvinvoinnin avain.

- Suhtauduin epäilevän skeptisesti ravintolisiin, ajattelin että ne ovat pelkkien eineksien ja pizzan syöjiä varten. Sellaisille ihmisille, jotka eivät ehdi tai muuten voi  valmistaa itse ruokaa tuoreista raaka-aineista.

Teresa kuitenkin osui kutsuvieraaksi lehdistötilaisuuteen, josta sai lahjaksi Tri Tolosen tuotteita, mm. Nivelamin Strong -pakkauksen ja jota hän kotiin päästyään silmäili.

- Suhtautumiseni lisäravinteisiin oli jopa ollut hiukan hymähtelevä, mutta koska tilanteeni oli mikä oli, ajattelin, ettei se ota jos ei annakaan ja aloitin kokeilun vuoksi Nivelamin-kuurin.

Teresan hämmästys oli suuri, kun noin kuukauden aikana hänen selkänsä oli lakannut vihoittelemasta lähes kokonaan ja tilanne vieläpä parantui päivä päivältä.

- Olemukseni muutosta todistavat ystäväni sanoivat, että olen varmasti muuttanut elämäntapojani tai että teen arjessa jotain toisin kuin aiemmin. Mutta kun en ollut muuttanut! Elin nimenomaan samaa koululaisten ja ravintolatyön täyttämää elämää, jonka piti olla niin raskasta selälleni, Teresa korostaa.  

- Nyt skeptikko minussa on joutunut taipumaan, sillä kun käyn joogamatolle ja teen vaativia liikkeitä, ne tuntuvat taas hyvältä, eikä niitä tarvitse pakottaa. Jokin on ratkaisevalla tavalla toisin, eikä minulla ole asialle muuta selitystä kuin Nivelamin Strongin täydentävä vaikutus ruokavaliossani.

”Turhat kivut eivät nujertaneet minua, mutta minä nujersin ne.””Turhat kivut eivät nujertaneet minua, mutta minä nujersin ne.”

Oma tuttu elämä uusin eväin

Teresan löytämä kivuton elämä houkutteli taas liikkumaan monipuolisesti ja niinpä hän otti myös Sport-Carnosin -ravintolisän kokeiluun. Ja kappas: vaikutus palautumiseen ja jaksamiseen oli merkittävä.

- Pitkän matkan juoksussa huomaan, että etukäteen oikeaan aikaan otettu tabletti antaa lihaksille lisää kestävyyttä ja toisaalta palaudun aiempaa paremmin, vaikka ikävuodet tikittävät ja kunnon pitäisi itseasiassa heikentyä solujen hitaamman uusiutumisen vuoksi.

Samoista Tri Tolosen tuotteista löytyi apu myös Teresan pojalle, joka murrosiän huipulla venyi pituutta jopa 15 cm vuoden aikana. Koripalloharrastus rasitti miehenalun niveliä ja selkärustoja, jopa niin, että selkänikamasta löytyi alkava rasitusmurtuma.

- Vaikka pystyn koulutukseni vuoksi huolehtimaan perheeni ravitsemuksesta ehkäpä keskimääräistä paremmin, en enää uskalla jättää hivenaineiden ja kasvutekijöiden saantia vain koti- ja kouluruokailun varaan. Siksi Tri Tolonen on nyt osa kotikeittiömme valikoimaa, Teresa hymyilee.

Teresa pystyy nykyään nauttimaan elämästä täysipainoisesti ja arkeen kuuluvat paineet ja vastoinkäymiset on helpompi käsitellä, kun kipu ei sumenna ajattelua.

- Voin ehdottomasti suositella ruokavalion täydentämistä myös muille, joilla on vastaavia kokemuksia. Periksi ei pidä antaa, vaan etsiä ratkaisut ja jatkaa eteenpäin. Elämä on liian lyhyt sille, ettei kokeile uusia asioita, Teresa sanoo.