Vastusta flunssaa kaikin keinoin. Tässä kolme tehokasta!

Flunssa on jokavuotinen vieras useimmissa suomalaisissa kodeissa. Miksi se kuitenkin tuntuu löytävän tiensä toisten ihmisten elimistöön paljon useammin kuin toisten? Ehkä salaisuus piilee näissä kolmessa tavassa.

Tavallinen flunssa on yleisin suomalaisia vaivaava sairaus, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Flunssaa, eli lääkärien kielellä nuhakuumetta, aiheuttavat useat sadat keskenään erilaiset virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset.

Flunssan oireita voidaan lievittää hoidoilla ja myös sen kestoon voidaan suomalaisen tutkimustiedon perusteella vaikuttaa. Vastoin yleistä luuloa, ei tavallisessa nuhakuumeessa antibiooteista ole lainkaan hyötyä. Kaikki antibiooteilla hoidetut kuitenkin altistuvat antibioottien tunnetuille haitoille, kuten ripulille.

Flunssatartunnan ehkäisyn ja taudin keston kannalta vaikutuskeinot ovatkin jopa hämmästyvän yksinkertaisia ja kaikkien saatavilla.

1. Käsien pesu on ilmainen ”terveysvakuutus”

Kädet kannattaa pestä huolellisesti aina sisään tullessa, vessassa käydessä, niistämisen jälkeen sekä ennen ruoanlaittoa ja syömistä. Toisin kuin usein kuulee sanottavan, flunssa tarttuu huonosti pisaratartunnoista hengitysilman kautta. Sen sijaan käsiemme kautta virukset pääsevät kehoihimme auliilla avustuksellamme, sillä nenään tai suuhun viety pesemätön sormi kuljettaa taudinaiheuttajat suoraan limakalvoille.

2. Ravitsemus ja liikunta aseistavat vastustuskykyämme

Vastustuskykyä sekä yleistä hyvinvointia kannattaa ylläpitää säännöllisellä liikunnalla sekä monipuolisella ruokavaliolla. Ruokavaliossa on tärkeää huolehtia kasvisten, hedelmien, marjojen ja esimerkiksi pähkinöiden saannista, sillä ne ruokkivat hyvien suolistobakteerien kasvua ja auttavat niitä tuottamaan elimistön tarvitsemia vasta-aineita. Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota tai terveellisiä elintapoja, mutta niillä voi täydentää elintapojaan arjen kiireiden keskellä. Esimerkiksi D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

3. Sinkki on tutkittu apu flunssaan

Helsingin yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan kestoa yli 30 prosentilla**. Olennaista on ottaa sinkki asetaattina, ei esimerkiksi sinkkisitraattina. Tri Tolonen Sinkkiasetaatti on suosittu valmiste, jota on saatavina kaupoista ympäri Suomea sekä helposti heti verkosta tilattuna. Tri Tolonen Sinkkiasetaatti sopii kaikenikäiselle 12-vuotiaasta alkaen vaariin saakka.

Lähde lääkäriin jos flunssa pahenee yllättäen

Loppujen lopuksi meitä kaikkia nuhaneniä lohduttanee tieto, että hoitamatonkin flunssa menee yleensä itsestään ohi parissa viikossa. Jos flunssamaisin oirein alkaneeseen tautiin liittyy aikuisella huomattava uupumus sekä korkea kuume tai jos hengitys käy raskaaksi, kannattaa kuitenkin käydä lääkärissä. Samoin lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli tauti on jo ollut selvästi paranemassa ja oireet uusivat viikon parin kuluessa tai häiritsevän yskän kestäessä yli kolme viikkoa.

7 päivän kuurin Tri Tolonen Sinkkiasetaatti -tabletteja tilaat helposti täältä.

Sinkki voi auttaa flunssaan, kun alat ottaa sitä mahdollisimman pian ja viimeistään 24 tuntia flunssan oireiden alkamisesta. Imeskeltävä sinkkiasetaatti vaikuttaa nielussa.

 

Lähteet:

*Duodecim Terveyskirjasto

**Hemilä, H., Fitzgerald, J. T., Petrus, E. J. & Prasad, A., 2017

kaypahoito.fi

Helsingin yliopisto, helsinki.fi

midsona.fi